İki Akademisyenin Daha İlk Duruşması Görüldü

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
03.05.2018

Bahçeşehir Üniversitesi imzacılarından Mahmut Çınar ile Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Gizem Sayın’ın ilk duruşmalarında heyet 13. ACM'den belgeler istenmesine karar verdi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

Bahçeşehir Üniversitesi imzacılarından Mahmut Çınar ile Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden araştırma görevlisi Gizem Sayın’ın ilk duruşmaları 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Akademisyenler duruşmalara katılırken avukatları mazeret iletti. Akademisyenler iddianamenin kendilerine ulaşmadığını belirtti, savunma için süre istedi.

Her iki duruşmada da savcı, bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan 13. ACM’deki dosyada yer alan iddianame, duruşma tutanakları, Adalet Bakanlığı’na TCK 301. Madde uyarınca soruşturma izni ile ilgili yazılan yazı ve yanıtın istenmesini talep etti.

Heyet savcının talebini kabul etti. Mahmut Çınar’ın bir sonraki duruşma 9 Ekim saat 11.00’de, Gizem Sayın’ın bir sonraki duruşması 9 Ekim saat 11.15’te.

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan Erdoğan Şimşek, Üyeler: Kadir Alpar, Erol Güngör, Savcı: Can Tümer Keriş

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 3 Mayıs itibariyle 204 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 13 kişinin davasında karar açıklandı. 13 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

3 Mayıs itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 204 oldu. 13 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'in cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in cezasının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016)  ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılama izni verdi. Dava sürüyor.

(BK)

Kaynak: https://m.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/196752-iki-akademisyenin-dah...