Galatasaray Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli ile Doç. Dr. Buket Türkmen; İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. H.K.A ile İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Gençay Gürsoy'un davalarının ilk duruşmaları görüldü.
Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan dört akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşmalarına çıktı.
Galatasaray Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. H.K.A ile İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Gençay Gürsoy duruşma salonunda hazır bulundu. Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Buket Türkmen yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.
Duruşmalarda akademisyenlerin savunma için ek süre talepleri kabul edildi. Avukatların derhal beraat ve davaların birleştirilmesi talepleri reddedildi. Duruşmaların tamamının 10 Ekim'de devam etmesine karar verildi.
İmzacı akademisyenlere yönelik davalar 5 Aralık 2017'de başladı. 8 Mart itibariyle 149 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 30'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu. Üç akademisyen hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezalar ertelendi.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Mahkeme başkanı: Erdoğan Şimşek; Üyeler: Kadir Alpar, Serkan Baş; Savcı: Can Tümer Keriş.
1. duruşma
Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Buket Türkmen yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukatı Sennur Baybuğa savunma için ek süre talep etti.
Bir sonraki duruşma 10 Ekim, 10.10'da görülecek.
2. duruşma
İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. H.K.A duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı Tora Pekin savunma için ek süre talebinde bulundu.
Mahkeme, ek süre talebini kabul ederek duruşmanın 10 Ekim 10.20'de devam etmesine karar verdi.
3. duruşma
Galatasaray Üniversitesi'nden Yrd. Do. Dr. Gülsün Güvenli duruşma salonunda hazır bulundu. Güvenli suçlamaları reddederek savunma için ek süre talep etti.
Kadıoğlu: İddianame bildiriden daha çok propaganda yapıyor
Avukatı Mehmet Kadıoğlu söz alarak derhal beraat ve birleştirme talebinde bulundu:
"Burada terör örgütü propagandası değil devletin uygulamalarına muhalefet vardır. İddianameyi de bildiriyi de okudum. İddianame bildiriden daha çok propaganda yapıyor.
"Davaların ayrı yürütülmesi savcılığın aldığı idari bir karar. Dolayısıyla hukuki değil ve usul ekonomisine aykırı. O nedenle 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirme talep ediyoruz.
"İddianamedeki eylemler terör örgütü propagandası olamaz. Olsa olsa Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesindeki suç kapsamındadır. O nedenle 301'den yargılama yapılması yönünde soruşturma izni alınıncaya kadar durma izni verilmesini talep ediyorum."
13. ACM’deki dosya
Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.
TCK 301
Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
Tüm talepler reddedildi
Mahkeme, birleştirme, derhal beraat ve TCK 301. maddesi gereğince soruşturma izni alınması taleplerini reddederek duruşmanın 10 Ekim, 10.30'da devam etmesine karar verdi.
4. duruşma
İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Gençay Gürsoy duruşma salonunda hazır bulundu. Gürsoy suçlamaları reddettiğini belirterek savunma için ek süre talebinde bulundu.
Eyüboğu: 10 Mart'taki metinde hak ihlalleri anatıldı
Avukat Meriç Eyüboğlu söz alarak derhal beraat ve birleştirme taleplerinde bulunurken mahkemenin benzer davalarda verdiği taleplerin reddi kararında hukuki gerekçe olmadığını söyledi. Taleplerin reddi durumunda mahkemenin kararını hukuki gerekçesiyle açıklamasını istedi.
"İddianamede 11 Ocak tarihli açıklamanın yanı sıra 10 Mart tarihli ikinci bir bildiriden söz ediliyor. 10 Mart'taki metin bildiriden sonra akademisyenlerin iki ay boyunca uğradıkları hak ihlallerinin anlatıldığı metindir. İkinci bir bildiri gibi söz edilemez."
Mahkeme, avukatların taleplerini "dosya kapsamını nazara alarak" reddetti. Bir sonraki duruşma 10 Ekim 10.40'da görülecek.
Ne olmuştu?
1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı.
Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları 10 MArt 2016'da basın toplantısıyla paylaştı. Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart 2016’da; tutuklama kararı çıktığında yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndüğünde 31 Mart 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada serbest bırakıldı. İlk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu.
Ekim 2017'de en az 148 imzacı akademisyen hakkında da iddianame hazırlandı. Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. 8 Mart itibariyle 149 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 30'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu. Üç akademisyen hakkında1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezalar ertelendi.
(TP)
Kaynak: https://m.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/195102-dort-akademisyenin-du...