Mahkeme, 13. ACM'deki Belgeler Gelince Talepleri Değerlendirecek

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
22.02.2018

36. ACM'de, bildiri nedeniyle açılan ilk davanın iddianamesi, tutanakları ve Adalet Bakanlığı'na yazılan yazı ile cevabın istenmesi taleplerini yineledi.

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi, 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

G. A. (Bahçeşehir Üniversitesi / işten çıkarılan akademisyen), Efe Arık (Arel Üniversitesi) duruşmalara katılırken Dr. Dilşa Deniz (Nişantaşı Üniversitesi / işten çıkarılan akademisyen), Deniz Parlak (Altınbaş Üniversitesi) yurtdışında görevli oldukları için duruşmalara katılmadı.

Derhal beraat taleplerini reddeden heyet, bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan 13. ACM’deki dosyadan bazı belgelerin istenmesine karar verdi.

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar 5 Aralık 2017'de başladı. 22 Şubat itibariyle 128 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 19'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu. 

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu:  Mahkeme Başkanı: Hakan Özer; Üyeler: Abdulkadir Yeşiltaş, İzlem Okur; Savcı: Hasan Adalı.

1. duruşma

G. A.’nın avukatı Ali Soydan, derhal beraat, 13. ACM’deki dosyanın bekletici mesele sayılması, bu talebin kabul edilmemesi halinde dosyanın 13. ACM’deki dosya ile birleşmesi, bunlar da kabul edilmezse Türk Ceza Kanunu 301. madde kapsamında değerlendirme ihtimaline binaen yargılama izni için Adalet Bakanlığı’na başvurulması taleplerini içeren dilekçesini heyete verdi. Sanığın savunmasının taleplerden sonra yapmak istediklerini belirtti.

Savcı, 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve cevabın istenmesini, avukatın taleplerinin cevap geldikten sonra değerlendirilmesini istedi.

Heyet, 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve yanıtın istenmesine, avukatın taleplerinin cevaplar geldikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Haziran 9.20’de.

2. duruşma

Efe Arık’ın avukatı Meriç Eyüboğlu diğer iki celsedeki akademisyenlerin de müvekkilleri olduğunu belirterek üç celse için beyanlarda bulunacağını söyledi.

Derhal beraat, bu talebin kabul edilmemesi halinde ise 13. ACM’deki dosyanın celbini ve mevcut dosyanın 13. ACM’deki dosya ile birleştirilmesi talebinde bulundu.

“CMK 193/2 maddesindeki derhal beraat şartları oluşmuştur. Ortada suç yok.TMK 7/2 maddesi şiddete atıf yapar. Metinde şiddet, şiddet çağrısı, şiddeti övücü, teşvik edici söylemler ve nefret söylemi yok.  açısından hem de metin açısından ortada suç yoktur. Barış talebi, ifade özgürlüğünün kullanımı, hükümet programının eleştirisi vardır. Anayasa Mahkemesi, Bekir Coşkun kararında hükümetler kendilerine yönelik eleştirileri hoşgörü karşılamak zorunda olduklarını belirtir.

“Hukuken olmasa bile fiilen birleşmiş dosyalarla karşı karşıyayız. Birleştirme kararı verilmesi önünde hukuki fiili engel yok.”

Savcı, 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve cevabın istenmesine, avukatın taleplerinin cevap geldikten sonra değerlendirilmesini istedi. “Sanığa atılı eylemin suç oluşturup oluşturmadığı hususunda hukuki takdirin yargılamayı gerektirmesi” gerekçesiyle derhal beraat talebinin reddini istedi.

Eyüboğlu, mütalaaya katılmadıklarını belirterek13. ACM’deki dosyanın tamamının getirilmesini istedi.

Heyet, “sanığa atılı eylemin suç oluşturup oluşturmadığı hususunda tayin ve takdirin yargılamayı gerektirmesi” gerekçesiyle derhal beraat talebini reddetti. 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, , Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısının ve yanıtın istenmesine karar verdi, avukatın taleplerinin cevaplar geldikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 19 Haziran saat 11.00’de.

3. ve 4. duruşma

Meriç Eyüboğlu müvekkilleri Dilşa Deniz ve Deniz Parlak’ın yurtdışında akademik eğitim ve çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Savcı, 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısı ve cevabın istenmesine, avukatın taleplerinin cevap geldikten sonra değerlendirilmesini istedi. Eyüboğlu, dosyanın bütün halinde istenmesini talep etti.

Heyet, 13. ACM’deki iddianame örneğinin, duruşma zabıtlarının, Adalet Bakanlığı’na yazılan kovuşturma izni yazısının ve yanıtın istenmesine karar verdi, avukatın taleplerinin cevaplar geldikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Dilşa Deniz ve Deniz Parlak’ın gelecek duruşmaları 3 Temmuz’da 9.20 ve 9.30’da görülecek.

Ne olmuştu?

1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı.

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları 10 MArt 2016'da basın toplantısıyla paylaştı. Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart 2016’da; tutuklama kararı çıktığında yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndüğünde 31 Mart 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada serbest bırakıldı. İlk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu.

Ekim 2017'de en az 148 imzacı akademisyen hakkında da iddianame hazırlandı. Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. 22 Şubat itibariyle 128 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 19'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu.

(BK)

Kaynak: http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/194562-mahkeme-13-acm-deki-belg...