Kırılgan Sapmalar: Fransa’dan Rojava’ya, Chiapas’tan Santiago’ya ayaklanmalar

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
08.05.2020

Engin Sustam, Kırılgan Sapmalar adını verdiği kitabında, Türkiye’den Fransaya, Rojava’dan Chiapas’a, Santiago’dan Hong Kong’a dünyanın değişik yerlerinde ayaklanma deneyimlerine odaklanıyor.

Neoliberalist politikalara karşı dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan sosyal, siyasal ve kültürel hareketliliklere ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Engin Sustam’ın “Kırılgan Sapmalar” adlı kitap yayımlandı.

“Sokak Mukavemetleri ve Yeni Başkaldırılar” alt başlığı ile Kalkedon Yayınları tarafından yayımlanan kitapta ayrıca Barış İmzacısı da olan Engin Sustam, Türkiye’den Fransa’ya, Rojava’dan Chiapas’a, Santiago’dan Hong Kong’a dünyanın değişik yerlerinde ortaya çıkan ayaklanma deneyimlerine odaklanıyor.

Bu ayaklanmaları klasik anlamda bir devrim olarak değil “Kırılgan Sapmalar” olarak değerlendirdiği bu kitabında Sustam, bu durumu şu sözlerle izah ediyor: “…bugün ortaya çıkan bükülmelerin, kıvrılmaların sert ve dikey değil, transversal bir direnişin çizimleri olarak tarif edilebilir. Bu şey, tali yollarda dinlenmek, ana yoldan çıkıp, kendi yoluna akışkan olan bir isyanın defterini, hafızasını tutmak, kurcalamaktır.”

Kitap söz konusu deneyimleri sanatı odağına alarak irdeliyor. Engin Sustam sanatı odağa alması ile ilgili olarak kitabın önsözünde şunları söylüyor: “Bütün başkaldırıdaki kırılmaları, tali yollara sapmayı oluştururken sanat bu minvalde yaşamın savunulması için heterotopik duygu¬lanımı ve kesişmeleri bu kırılmalarla sağlayan, toplumsal ayaklanışın ortaya çıktığı zamanlarda hangi biçimlerde ve nasıl bir kopuşun yaşandığını en iyi ifade eden alanlardan biridir.”

400 sayfadan oluşan kitapta söz konusu hareketlerin detaylı analizleri başlıklar halinde işleniyor.

Engin Sustam Hakkında

BAK imzacısı olarak işinden atılmadan önce Türkiye'de farklı üniversitelerde sosyoloji, felsefe ve sanat üzerine dersler verdi. Şu an çalışmalarına Avrupa'da devam eden Sustam, davet edildiği Cenevre Üniversitesi -înCite, Paris 8 Üniversitelerinde ders vererek, EHESSe bağlı Cetobac bölümünde bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. Birçok dergide güncel sanat, felsefe, sinema, edebiyat, toplumsal hareketler eleştirisi, Kürt alanı, küresel direniş sahaları, biyopolitika, nekropolitik siyaset, toplumsal ekoloji ve ırkçılık üzerine yazıları, sanat eleştirileri yayınlandı. Engin Sustam'ın de-kolonyal edebiyatla (Kürt edebiyatı) ilgisi farklı dergilerde şiirleri de yayınlandı. Paris 8 Üniversitesinde 'Pedagoji ve Politik: Yeni Özgürleşme Alanları' ve Çağdaş Felsefe dersleri vermiş olan Sustam, ayrıca Avrupa'da farklı sanatçılarla ortak küratoryel işler yapmaktadır. Paris Harmattan yayınları tarafından basılmış ve yakında Fransızca'dan çevrilecek olan geniş kapsamlı "Şiddet ve Direniş arasında Kürt Madunluğu ve Sanat' adlı kitabı da bulunmakta.

(FD)

Kaynak: http://bianet.org/bianet/toplum/224015-kirilgan-sapmalar-fransa-dan-roja...