Aralarında Nobel Ödüllü akademisyenlerin de bulunduğu 600’den fazla bilim insanı kanser verilerini açıkladığı için hapis cezası alan bianet yazarı, Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a destek vererek, 15 aylık hapis cezasını kınadı.
Sağlık Bakanlığı'nın kanser verilerini kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan bianet yazarı, Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a destek için başlatılan imza kampanyasının sonuna gelindi.
Aralarında Noam Chomsky, Judith Butler, Bruce Alberts, Nancy Fraser, Elazar Barkan ve Nobel ödüllü Eric Wieschaus, Claude Cohen-Tannoudji, Jack W. Szostak, Roald Hoffmann, Robert Curl’ün de bulunduğu 600’den fazla bilim insanı, Bülent Şık’a destek verirken, 15 aylık hapis cezasını da kınadı.
TIKLAYIN - Bülent Şık'a Dünyanın Dört Bir Yanındaki Akademisyen, Hak Savunucuları ve Çevrecilerden Destek
Uluslararası desteğin önemini gösteren kampanyada imzacılar kamu sağlığını savunan ve bu sorumlulukla hareket eden Bülent Şık’la dayanışma içinde olduklarını gösterdi. Ulusal ve uluslararası kamuoyunu Bülent Şık ile dayanışmaya çağıran imzacılar, İstinaf Mahkemesi’nce cezanın bozulmasını talep etti.
18 Şubat 2020’de başlayan kampanya kurumsal olarak Article 19, PEN America, National Writers Union, Academic Solidarity Network ve Pesticide Action Network UK destek vermişti.
Ne olmuştu?
Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde akademisyen olarak çalışırken Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen bir halk sağlığı araştırmasında görev aldı.
Araştırma Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü illerde kanser ile çevresel kirlilik arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştı.
Araştırma sonucunda Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Antalya’dan alınan bazı gıdalar ve su örneklerinde sağlığı tehdit eder seviyede pestisit, ağır metal ve polisiklik aromatik hidrokarbonların varlığı ile bazı yerleşim yerlerinden alınan suların içilmemesini gerektirecek düzeyde kurşun, alüminyum, krom ve arsenik içerdiği tespit edilmişti.
Sağlık Bakanlığı’nca gizlenen araştırmanın sonuçlarını bianet ve Cumhuriyet’te yazan Şık hakkında 12 yıl hapsi istemiyle dava açılmış, yapılan yargılama sonucunda Şık’a TCK 258. madde yer alan “göreve ilişkin sırrı açıklama” suçlamasıyla 15 ay hapis cezası verilmişti.
Verilen ceza Şık’ın avukatları tarafından cezanın bozulması talebiyle İstinaf mahkemesine götürülmüştü.
(HA)
Kaynak: http://m.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/222362-dunyanin-onde-gelen-is...