Galatasaray Liselilerden Tuna Altınel İçin Özgürlük Çağrısı

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
29.07.2019

Balıkesir L Tipi Cezaevi'nde tutulan akademisyen Doç. Dr. Tuna Altınel’ın serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasında destek verenlerin sayısı 1025’e ulaştı. Altınel, 30 Temmuz’da ilk kez hâkim karşısına çıkıyor.

Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerden Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel, 11 Mayıs 2019 cumartesi günü tutuklandı.

TIKLAYIN - Tuna Altınel'in Beyanı

TIKLAYIN - Tutuklu Akademisyen Tuna Altınel'in İlk Duruşması 30 Temmuz'da

Lyon-1 Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Altınel'e örgüt üyesi suçlaması yapıldı. Suçlamanın dayanağı Fransa’nın Lyon kentinde Amitiés Kurdes Lyon et Rhône-Alpes tarafındandüzenlenen bir etkinlikte (“Djizré, histoire d’un massacre” – “Cizre Bir Katliamın Hikayesi”) çevirmenlik yapmasıydı.

TIKLAYIN - Fransalı ve Türkiyeli Akademisyenlerin Ortak Talebi: Tuna Hoca Serbest Bırakılsın

Altınel'e arkadaşlarından destek 

Doç. Dr. Altınel için Galatasaray Lisesi’nde birlikte okuduğu dönem arkadaşları, destek kampanyası başlattı. Yazılı bir açıklama ile Altınel'e desteklerini duyuran arkadaşları şöyle seslendi: 

“Tuna Altınel’in hiçbir şekilde şiddet çağrısı içermeyen, yasal ve izinli bir etkinliğe katıldığını gördüğümüzde, Galatasaray Lisesi’nden devre arkadaşları olarak ve kardeşlik ilkemizden hareketle liseli camiamıza dönük bir imza kampanyası başlattık.

“Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının yargı konusu yapılması yerine hukuki güvenceye kavuşturulmasını, nihayetinde Tuna Altınel’in serbest bırakılmasını talep eden imza kampanyası, hızla ve artan bir şekilde liseli camianın desteğini aldı. İmza kampanyasının belgelendiği ‘Tuna Altınel’e Özgürlük' blogu açıldı ve ilk kez 20 Haziran 2019 tarihinde, 807 imzayla kamuoyuna duyuruldu. İlk duruşma tarihi olan 30 Temmuz 2019’a kadar devam etmesi hedeflenen kampanyaya verilen imza sayısı 1025’e ulaşmış bulunuyor.”

17 avukat dosyayı takip ediyor

Dava dosyasının 17 avukatın takip ettiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada şöyle denildi:

“30 Temmuz İstanbul-Balıkesir yolculuğu için Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy belediyelerinin İstanbullu yurttaşlara araç tahsis etmesi, Tuna Altınel’e Özgürlük isteyen tüm sivil toplum örgüt ve insan hakları savunucularının bir araya gelmesini kolaylaştıran anlamlı bir dayanışma örneğidir.

“Galatasaraylılar Ortak Akıl Platformu GS camiasına bu dayanışma yolculuğuna katılım çağrısı yapmıştır. Ayrıca, kendi olanaklarıyla Türkiye’nin değişik illerinden yola çıkacak liseliler de Balıkesir’deki ilk duruşmada hazır bulunacaktır. Son dönemde yaşanan olumlu bir gelişme, Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenleri davasına ilişkin hak ihlali kararı vermiş olmasıdır.

"Bununla birlikte, Tuna Altınel’in barış akademisyenlerinden ayrıştırılarak ikinci bir suçlamayla tutuklanmış olması benzeri olumlu adımları boşa çıkarmaya aday bir vaka olmayı sürdürmektedir. Dahası, Fransa’da yasal bir derneğin düzenlediği izinli ve kamuya açık bir etkinliğin kriminalize edilmesi ve istihbari bilgi gibi gösterilmesi, uluslararası bir hukuk krizinin de habercisidir.”

Açıklamanın sonunda Altınel’in serbest bırakılması istendi ve şöyle denildi:

“Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” olma ilkesini benimsemiş Galatasaray Liseliler olarak beklenti ve talebimiz, Türk yargısı adına atılan olumlu adımlara bir yenisinin eklenmesi ve 30 Temmuz’da Tuna Altınel’in serbest bırakılmasıdır.”

Dava süreci

Doç. Dr. Altınel'in Türkiye'de tutuklanmasına giden süreç, Şubat 2019'da Fransa'nın Villeurbanne kentinde "Cizre bodrumlarına ilişkin" katıldığı bir konferansla başladı.

Doç. Dr. Altınel, konferansta eski HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'a simültane çevirmenlik yapıyordu.

Konferansın ardından Lyon Başkonsolosluğu Altınel hakkında hakkında bir tutanak tuttu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen tutanakta Altınel hakkında "gerekli işlemlerin yapılması ve pasaportuna tahdit konulması" talep edildi.

Aynı zamanda barış bildirisi imzacısı olan Doç. Dr. Altınel, yargılandığı davanın duruşması için Nisan 2019'da Türkiye'ye döndü. Havalimanında pasaportuna tahdit konulduğunu öğrendi.

Karara karşı İstanbul'da çeşitli girişimlerde bulunsa da bir yanıt alamayınca 10 Mayıs'ta, nüfusa kayıtlı olduğu yer olan Balıkesir'e gitti.

Durumu anlamak için Nüfus Müdürlüğü'ne giden Altınel, müdürlükten çıktıktan sonra gelen bir telefonla geri döndü ve gözaltına alındı.

Altınel savcılıktaki ifadesinden sonra "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Nöbetçi hakimliğin kararıyla 11 Mayıs günü tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Altınel hakkındaki suçlama tutukluluk sürecinde "örgüt propagandası"ndan "örgüt üyeliği"ne döndü.

 

Ne olmuştu?

Lyon-1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek 11 Mayıs günü Balıkesir'de tutuklandı.

Altınel, 10 Mayıs'ta pasaportu üzerindeki tahdite dair bilgi almak için Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'ne gitmiş, aynı gün gözaltına alınmıştı.

Savcılığın tutuklama istemiyle adliyeye sevki ardından nöbetçi hakimliğin kararıyla tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Soruşturma kapsamında Altınel'e Lyon'da katıldığı konferans nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltilmişti.

Söz konusu panelde Altınel, eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın konuşmalarını Türkçe'den Fransızca'ya tercüme etmişti.

Altınel Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi imzacılarından. Kendisinin TMK 7/2'de düzenlenen "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davası İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. 

(EMK)

Kaynak: http://bianet.org/bianet/siyaset/210978-galatasaray-liselilerden-tuna-al...