35. ACM Üç Akademisyenin Dosyasını Birleştirdi

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
12.07.2018

35. ACM'de dört akademisyenin davalarının ikinci duruşmaları görüldü. Savunması alınmayan Cansever Güner haricindeki akademisyenlerin dosyaları birleştirildi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden istifa ettikten sonra ihraç edilen Öğr. Gör. Cansever Güner ile Prof. Dr. Hatice Günay Özdoğan, Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Ali Serdar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Serdar’ın ikinci duruşmaları görüldü.

Güner ve Ali Serdar duruşmaya katılamadı. Ayşe Serdar savunmasını sundu. Mahkeme heyeti, savunması alınmayan Güner'in dosyası dışındaki üç akademisyen dosyasını kendi mahkemesindeki diğer akademisyen davalarının dosyalarıyla birleştirdi.

Birleşen dosyaların görülmesine 18 Ekim'de devam edilecek.

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Ayhan Arduç; Üyeler: Gülşah Eğilmez Türüdi, Teceli Aslan; Savcı: Selahattin Kanbur.

Savcıdan birleştirme mütalaası

Akademisyenlerden Ayşe Serdar ve Hatice Günay Özdoğan salonda hazır bulundu. Serdar yazılı ve sözlü savunmasını mahkemeye sundu.

Savcı mütalaasında "mahkememizde görülen aynı kapsamdaki dosyaların birleştirilmesini talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyeti, avukat ve sanıkların itirazı olmaması üzerine bu iki dosyayı kendi mahkemesindeki akademisyen dosyalarıyla birleştirdi. Duruşma 18 Ekim'de.

Güner için karar savunmadan sonra

Ali Serdar raporlu, Cansever Güner ise başka bir şehirde yaşamaya başladığı gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Serdar'ın avukatı mütalaadakiş birleştirme talebine itirazları olmadığı söyledi. Dosyası diğer akademisyen dosylarıyla birleştirildi

Duruşması 18 Temmuz'da görülecek.

Güner'in yaşadığı şehirde talimatla ifadesi alınması gerekiyordu. Ancak duruşma salonunda hazır bulunan avukatı Aysun Akşehirlioğlu "Usuli taleplerimizden sonra savunma yapmak istiyoruz" dedi. Derhal beraat ve 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dosyasıyla birleştirme talep etti.

Mahkeme taleplerin ayrı ayrı reddine, dosyanın aynı mahkemedeki diğer dosyalarla birleştirilmesi hususunun da "sanığın savunması alındıktan sonra" görüşülmesine, savunmanın Güner'in yaşadığı şehirde talimatla alınmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 22 Eylül'de.

Akademisyen yargılamaları hakkında

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 12 Temmuz itibariyle 256 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 16 kişinin davasında karar açıklandı. 16 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

12 Temmuz itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 256 oldu. 16 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

Birleştirme kararları

33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi.

(TP)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/199109-35-acm-uc-akademisyenin...