Ayrı Davalardaki Birleştirme Talepleri Aynı Gerekçelerle Reddedildi

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
17.05.2018

Boğaziçi Üniversitesi'nden dokuz; İstanbul ve Bahçeşehir üniversitelerinden bir akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Ayrı yapılan yargılamaların birleştirilmesi talepleri farklı mahkemelerde aynı gerekçelerle reddedildi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan üç akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 36. ve 37. Ağır Ceza mahkemelerinde devam etti.

36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. P.Y., öğretim görevlileri Aslı Takanay, İ.S., Arş. Gör. Bahar Şahin Fırat, Prof. Dr. Abbas Vali, Yrd. Doç. Dr. S.Y., Yrd. Doç. Dr. Günizi Kartal, Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan ve Prof. Dr. M.G.; İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ilk duruşmalarına çıktı.

37. ACM'de ise Bahçeşehir Üniversitesi'nden Arş. Gör. Sinem Aydınlı'nın ilk duruşması görüldü.

Akademisyenlerden P.Y., S.Y. ve Abbas Vali yurtdışında oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Kararlarında 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasındaki iddianame, duruşma tutanakları ve Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların mahkemelerine geldiğini belirten 36. ACM heyeti, duruşmalarda talep edilen derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddetti. 

10 davanın da bir sonraki duruşmasının 20 Kasım'da görülmesine karar verdi. 37. ACM'deki Aydınlı'nın duruşması ise savunma için ek süre talebinin kabulüyle 6 Kasım'a ertelendi.

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 17 Mayıs itibariyle 225 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 13 kişinin davasında karar açıklandı. 13 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:

36. ACM

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Hakan Özer; Üyeler; Abdülkadir Yeşiltaş, Furkan Uysal; Savcı: Hasan Adalı.

1. duruşma

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. P.Y. yurtdışında görevli olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukatı Mehtap Acar Ulus, bir sonraki celsede müvekkilinin hazır edileceğini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanığın mazeretini kabul ederek bir sonraki duruşmanın 20 Kasım 09.00'da devam etmesine karar verdi.

2. duruşma

Boğaziçi Üniversitesi'nden Arş. Gör.  Bahar Fırat duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkeme başkanı, 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasındaki tutanak, iddianame ve Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların mahkemeye gönderildiğinin görüldüğünü söyledi. 

13. ACM’deki dosya

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

TCK 301

Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Avukat Özlem Ayata söz alarak, "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu içeren TMK 7/2 maddesinin dördüncü demokrasi paketiyle içeriğinin değiştiğini; suçun maddi unsurların tanımlandığını, ifade özgürlüğünün kapsamının genişeletildiğini söyledi. Müvekkilinin eyleminde söz konusu suçun oluşmadığını belirterek derhal beraat talebinde bulundu.

Ayata ayrıca, akademisyen davalarının 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin yargılandığı davayla birleştirilmesini, talebin kabul edilmemesi halinde 36. ACM'nin akademisyen davalarını birleştirmesini talep etti.

Savcı, birleştirme talebi konusunda kararı mahkeme heyetine bırakarak derhal beraat kararı talebinin "sanığa atılı suçun yargılamayı gerektirmesi bakımından" reddine karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, bütün talepleri reddederek sanığa ve müdafisine savunmalarını hazırlamak üzere ek süre verdi. Bir sonraki duruşma 20 Kasım 09.20'de görülecek. 

3., 4., 5., 6. ve 7. duruşmalar

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abbas Vali İngiltere vatandaşı olduğu için vize sorunu nedeniyle duruşmaya katılamadı. Avukatı Meriç Eyüboğlu imza verdiği sırada Türkiye'de görevli olduğunu ancak kısa süreli olarak Türkiye'ye gidip geldiğini söyledi. 

Mahkeme heyeti, sanık Türkiye'ye geldiğinde celse açılarak savunmasının alınmasına, duruşmanın 20 Kasım 09.40'a ertelenmesine karar verdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden öğretim görevlileri Aslı Takanay ile İ.S., Yrd. Doç. Dr. Günizi Kartal ve Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan duruşma salonunda hazır bulundu. 

Eyüboğlu: Politik konjonktüre göre değil hukuki kurallara göre karar verin

Dört akademisyen de suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Avukat Eyüboğu söz alarak müvekkilleri için ortak beyanlarda bulunacağını söyledi; birleştirme ve derhal beraat taleplerini sundu:

"İddianamelerde tek farklı olan akademisyenlerin ad, soyad ve adres kısımları. Hepsi birbirinin aynı olan iddianamenin ilk sayfasında sorgu kayıtları ve tutuklama müzakkereleri var. Ancak bu insanların hiçbiri sorgu hakimliğine sevk edilmedi ve tutuklanmadı. Aynı kararı veriyor olmanız kararın doğru olduğu anlamına gelmiyor. Dosyalar arasında fiili birliktelik var. Dosyalar 13. ACM'deki dosyadan arak olduğu için ve kes kopyala sonucu iddianame hazırlandığı için söz konusu tutanaklar ve müzakkereler var. Bu dosyaların birlikte görülmesi için hiçbir engel yok. Durum yargıtay içtihadlarına ve Anayasa'ya uygun. Bütün bu nedenlerle dosyaların birleştirilmesi hususunda bir kez daha düşünmenizi istiyoruz.

"Mahkemeden talebimiz 13. ACM yerine geçerek karar vermesi değil sizin bu dosyayı oraya göndermenizdir. Mahkemeiniz gösterdiği bu direncin nasıl bir alt yapısı var ki red cevabı alıyoruz. Bu kararlar sanık haklarını ihlal etmektedir. Çatısı da adil yargılanma hakkının ihlalidir. Bu açık ihlal başka mahkemelerden geri dönecek.

"Savcı mütalaasında suçlamanın 'yargılamayı gerektiriyor olması' diyerek derhal beraat taleplerinin reddini talep ediyor. Yargılama diye kast edilen şey de yargılanan insanın ifade vermesi üzerine kurulu. Araştırma yapılmıyor, delil toplanmıyor; usulen avukat ve müvekkili bir şeyler söylüyor ve savcı mütalaasını veriyor. Mahkemenizden talebimiz politik konjonktüre göre değil hukuki kurallara göre karar vermesidir. Ortada bir suç yoktur. Aydınlar, bir konuda fikir beyan etme haklarını kullanmıştır. Somut olayda şiddet çağrısı yoktur. Bu aşamada derhal beraat kararı vermenizi talep ediyoruz."

Talepler reddedildi

Mahkeme heyeti, bütün sanıklar adına derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddetti. Savunmalarını hazırlamak üzere ek süre vererek dört duruşmanın da 20 Kasım'a devam etmesine karar verdi.

8. duruşma

Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. S.Y. yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukatı İnayet Aksu, "Fiilen birleşmiş bu davaların birleştirilmesi hususunda heyetinizi bir kez daha düşünmeye davet ediyorum" dedi. Derhal beraat hususunda Eyüboğlu'nun beyanlarını bire bir tekrarladığını söyledi.

Mahkeme heyeti talepleri reddederek, müdafisine sanığı hazır etmek için süre verilmesine, duruşmanın 20 Kasım 11.20'ye ertelenmesine karar verdi.

9. duruşma

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. M.G.'nin kimlik tespitiyle duruşmaya başlandı. Kendisi ve avukatı Ebru Demiralp savunmalarını hazırlamak için ek süre talep etti.

Bir sonraki duruşma 20 Kasım 11.30'da görülecek.

10. duruşma

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tahsin Yeşildere duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı Hülya Gülbahar söz alarak "Karşılıklı olarak işkenceye dönüşmüş bu sürecin sona ermesi için derhal beraat talebinde bulunuyorum" dedi. 

Avukat Özlem Ayata ise birleştirmeye yönelik taleplerini sunarak "Tek bir bildiri 1128 akademisyen var. Her dosyada konu aynı olmasına rağmen aynı savunmalarını tekrar savunma yapmak durumunda kalıyoruz" diye konuştu.

Yeşildere kısa bir savunma yaparak şöyle konuştu:

"12 Eylül'den sonra da askeri mahkemelerde düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında toplu olarak yargılandık ve orada dahi beraat ettim. Eğer bir yerde bir yanlış yapılıyorsa birilerinin karşı durması gerekir ki doğruyu teşhis edebilelim. Burada akademisyenler olarak barış, çözüm önerisi ve siviller ölmesin talebimiz vardır. Terör örgütünün prpagandasını yapmadık. Derhal beraatimi talep ediyorum."

Mahkeme heyeti, derhal beraat ve birleştirme taleplerini yine reddetti. Sanık ve müdafilerinin savunma için süre taleplerini kabul ederek bir sonraki duruşmanın 20 Kasım 11.50'de görülmesine karar verdi.

37. ACM

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Erdoğan Şimşek; Üyeler: Serkan Baş, Erol Güngör; Savcı: Can Tümer Keriş.

Bahçeşehir Üniversitesi'nden Arş. Gör. Sinem Aydınlı duruşma salonunda hazır bulundu. Aydınlı suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Talebin reddi halinde savunmasını hazırlamak için süre talep etti.

Avukat Ali Soydan da ayrıntılı savunma için ek süre talebini dile getirdi. Mahkeme heyeti, sanık ve müdafinin istemiş olduğu sürenin "son kez" kendilerine verilmesine, 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasındaki iddianame, duruşma tutanakları ve Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların istenmesine, duruşmanın 6 Kasım 09.45'te devam etmesine karar verdi.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

17 Mayıs itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 225 oldu. 13 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'in cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in cezasının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016)  ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

(TP)

Kaynak: https://m.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/197229-ayri-davalardaki-birl...