Barış bildirisini imzalayan öğretim üyesinin sözleşmesi usulsüz biçimde yenilenmedi.
Barış İçin Akademisyenler grubunun imza metni, üniversiteler içerisinde ayrışmalara neden olurken Mersin Üniversitesi sözleşme fesihleri, disiplin soruşturmaları ve akademisyenlere yönelik terör soruşturmaları ile dikkat çekiyor.
Mersin Üniversitesi kamu üniversiteleri içinde attıkları imzadan dolayı en fazla işten çıkarmanın yaşandığı üniversite oldu. 14 Nisan’da işten çıkarılacakları tebliğ edilen 3 öğretim elemanı ile birlikte, imzacı oldukları için işten çıkarılacakların sayısı 6 olacak. Rektörlük, yönetmelikte herhangi bir değişikliğe gitmeden bütün yardımcı doçent kadrolarını 3 yıl yerine 2 yıl olarak atamaya başladı.
Geçer puan 60 ama...
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Veli Mert, sözleşme yenilenmesi için gereken puanın 60 olduğu üniversitede, “419” puanı olmasına rağmen yeniden atanmadı ve işten çıkarıldı. Mert’in yeniden atama yapılabilmesi için hazırladığı dosyayı değerlendirmek üzere 3 kişilik bir jüri kurulması gerekiyordu. Dekanlık, YÖK’ün yönergesine aykırı biçimde, 2 jüri üyesi üniversite dışından belirlendi. Kurum içinden jüri üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor dosyayı olumlu olarak değerlendirdi. Konya Selçuk Üniversitesi GSF Heykel Bölümünden Doç. Dr. Mutluhan Taş ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi GSF Resim Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Özkartal, 419 puanlık dosyayı yetersiz buldu. Jüriden gelen raporların incelenmesi için toplanan Fakülte Yönetim Kurulu da görev süresi uzatılmamalı kararı verdi. Fakülte yönetim kurulunda, jüri üyesi olarak Mert’in dosyasına olumlu rapor veren akademisyenin ilk görüşünün aksine karara imza atması dikkat çekti. Üniversitede daha önce de Yrd. Doç. Dr. Yasemin Karaca’nın görev süresi kurum dışından atanan 3 jüri üyesinin raporuyla uzatılmamıştı.
Terör soruşturması
İmzacı 4 akademisyene açılan “terör soruşturmaları” dikkat çekiyor. Bir akademisyene Facebook’ta paylaştığı haberler nedeniyle “Bakana hakaret, terör propagandası yapma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından soruşturma açıldı. Bir başka akademisyene ise Gezi eylemleri dönemindeki paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlaması yöneltildi. 4 akademisyen geçen günlerde Terörle Mücadele Şubesi’ne çağrılarak ifadeleri alındı.
İmzacı akademisyenlerden Prof. Dr. Atilla Güney hakkında adli ve idari soruşturma sürerken “Cumhurbaşkanına hakaretten” yargılanan arkadaşlarına destek açıklamasına katıldığı için yeni bir soruşturma açıldı.