Neşeli Bir Dönüş Hikayesi için…

Yazar / Referans: 
Nurettin Öztatar, Mülkiye Haber
Tarih: 
14.10.2019

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Yılı, Eğitim Sen ve Dayanışma Akademileri’nin Ankara’da düzenlediği Açılış Dersi ile başladı. Cumartesi günü, Ankara ile birlikte, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Eskişehir gibi kentlerden Barış Akademisyenlerinin de bir araya gelmesine vesile olan Açılış Dersi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Prof. Dr. Füsun Üstel tarafından verildi.

Açılış Dersi, düzenleyici kurumlar adına Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Meltem Kayıran ve Ankara Dayanışma Akademisi adına Nuray Türkmen’in konuşmalarıyla başladı. Meltem Kayıran, kampüslerde yapmaya başladıkları açılış etkinliklerinin, arkadaşlarının hukuksuz biçimde üniversitelerden atılmalarının ardından kampüslerin dışına taştığını belirtti. Kayıran, insan toplum ve doğa yararına bir üniversite mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. Nuray Türkmen ise üniversitelerden atıldıktan sonra pek çok ortak zemin yarattıklarını belirterek, o günden bugüne ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu oluşumları özetledi. Türkmen bunun bir dayanışma ilişkisi de olduğunu belirtti.

Yoğun bir katılımın olduğu Açılış Dersi’nde “Akademi ve Ötesi: İktidar Biçimlerini Yeniden Düşünmek” başlıklı bir sunum yapan Füsun Üstel, üniversitelerin ve akademinin tarihsel gelişimini anlattıktan sonra, Türkiye’deki üniversite tasfiyelerine değindi. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisini kamuoyuna açıklanmasının ardından başlayan sürece dair de değerlendirmeler yapan Üstel’in Açılış Dersi’nin en önemli bölümü bugünden sonra neler yapılabileceğine ilişkin oldu. 2009 yılından sonra üniversiteler yönelik baskılarda ve saldırılarda bir yoğunlaşma olduğunu belirten Üstel, öğrencilerin tutuklamalar maruz kaldığını, idari soruşturmaların arttığını kaydetti. 2011’de Büşra Ersanlı’nın gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlatan Üstel, baskı ve yıldırma ortamına maruz kalındığını ifade etti. Üstel, bu yıllarda yaşanan baskıları ve hak ihlallerini araştırma, eğitim-öğretim faaliyetine yönelik baskılar ve örgütlenmeye yönelik baskılar olarak iki başlık altında değerlendirdi.

1402’liklerin üniversitelerden atıldıkları dönemden farklı olarak Barış İçin Akademisisyenler’in yaşadığı sürecin belgelendirilmesi konusunda önemli çalışmalar yapılabildiğini belirten Üstel, “Dayanışma akademileri, akademiyi tarihsel anlamıyla buluşturdu” dedi. Üniversitelere dönüşün planlanmasının önemli olduğunu anlatan Üstel, Dayanışma Akademilerinden edinilen yeni kültürün üniversitelere taşınması gerektiğini söyledi. “Bir dönüş hikayesine ihtiyacımız var. Geri dönerken bir hukuk garabetini göğüslemiş kişiler olarak döneceğiz” diyen Üstel, karşılaşılabilecek sorunlara ilişkin uyarılar da yaparak dönüşün neşeyle ve cesaretle kutlanması gerektiğini ifade etti.

Dönüşün ne zaman olabileceğine ilişkin bugünden bir öngörüde bulunmak çok mümkün değil. Bilim insanlarının üniversitelerden atılmasına neden olan siyasi ortam, özellikle son bir haftada yaşananlara bakıldığında değişmemiş gibi görünüyor. Yine savaşın ve savaşanların seslerini yükseltildiği, barışın adını anmanın bile “suç” olarak değerlendirilebildiği günler yaşıyoruz. 406 barış imzacısının üniversitelerden atıldığı, bu sayının çok üzerinde bilim insanının da çeşitli yöntemlerde üniversitelerden uzaklaştırıldığını bir dönemi yaşadık. Haklarında dava açılan bilim insanları Anayasa Mahkemesi’nin “ifade özgürlüğünün ihlali” yönündeki kararından sonra peş peşe beraat etti ancak gerek hukuksal alanda gerekse hem siyasi hem de bireysel olarak Üstel’in sözünü ettiği “dönüş hikayesi” hazırlıklarının yapılması, bugünün en önemli işi gibi görünüyor. Daha çok dayanışarak, daha cesur ve hepsinden önemlisi, bu “dönüş hikayesi”nde öfkeye ve küskünlüğe gerek olmadığını unutmadan, yine Füsun Üstel’in dediği gibi neşeyle… Tıpkı hafta sonu, belki de uzun bir süredir birbirlerini görmeyenlerin bir araya geldiklerinde hissettikleri, sıcak sohbetleri ve sarılmalarında yaşadıkları gibi…

Ve her şeye rağmen…

Fotoğraflar: Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi 

Açılış Dersi’nin kaydı, https://www.facebook.com/EgitimSenGenelMerkez/videos/946440472399418/Uzp... izlenebilir.

Kaynak: http://mulkiyehaber.net/neseli-bir-donus-hikayesi-icin/