Barış İmzacısı Akademisyen Havalimanında Gözaltına Alındı, Çağlayan'da Bırakıldı

Yazar / Referans: 
Ahval News
Tarih: 
26.06.2019

ABD Adalet Bakanlığı'nın "eylemi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğinden" savunmasını almadığı barış bildirisi imzacısı Doç. Baki Tezcan, hakkında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle havalimanından gözaltına alındı.

Ahval'in edindiği bilgilere göre Tezcan, gözaltı işlemlerinin ardından savcılığa sevkedildi. Çağlayan'da ifadesi alınan Tezcan daha sonra serbest bırakıldı. 

Doç. Baki Tezcan, Türkiye'ye dönmeden hemen önce Ahval'in Podcast serisinden 'Sıcak Takip'te Yavuz Baydar'ınkonuğuydu.  Tezcan "Hakkımdaki yakalama kararı kalkmadı, ailemle ülkeme dönüyorum" demişti. 

Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olan barış bildirisi imzacısı Doç. Dr. Baki Tezcan yurtdışından döndüğü sırada havalimanından gözaltına alındı.

Yargılandığı 27. Ağır Ceza Mahkemesi, yurtdışında görev yaptığı için duruşmalara katılamayan Tezcan hakkında yakalama kararı vermiş, karara yapılan itirazlar da reddedilmişti.

Tezcan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Barış Akademisyenleri sosyal medya hesabından önce şu paylaşımı yaptı:

"Yurtdışında yaşayan Baki Tezcan hocamız henüz ifade vermediği için hakkında yakalama kararı çıkartıldığından ve itirazlar reddedildiğinden İstanbul’a dönüşünde pasaporttan geçmeden uçak kapısında alıkondu, havalimanı karakoluna götürülüyor. Biz de karakola yanına gidiyoruz."

Ardından yapılan paylaşımda Baki Tezcan'ın ifadesini verdikten sonra hakkındaki yakalama kararının kaldırıldığı duyuruldu ve "Bu uygulamanın gereksizliği bir kez daha ortaya çıktı. Hiç yaşanmaması gereken bu durumu kınıyor, hocamıza geçmiş olsun diyoruz. Çağlayan Adliyesinin dışında hocamızı bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Tezcan’ın ilk duruşmasında savunmasının istinabe yoluyla alınmasına karar verilmişti.

Davanın 30 Ocak 2019’da görülen ikinci duruşmasında Tezcan’ın avukatı Süleyman Anıl, istinabe talebine ilişkin ABD Adalet Bakanlığı’ndan gelen yazıyı mahkemeye sundu.

Bakanlık Türkiye’ye verdiği yanıtta, Tezcan'ın eyleminin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek “suçlamaya dair somut deliller sunulmadığı takdirde” söz konusu istinabe talebini gerçekleştiremeyeceğini yazdı.

Mahkeme gelen cevap üzerine Tezcan'ın savunmasının alınması için hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. Yurtdışında görevli olduğu için duruşmalara katılamayan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Arş. Gör. olarak çalışan Gizem Sayın hakkında da yakalama kararı verilmişti.

Sayın 11 Haziran'da yurtdışından döndüğü sırada gözaltına alınmış, adliyede ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmşıtı. 

Baki Tezcan, 2002’den beri Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Princeton Üniversitesi’nden aldığı bursla Yakın Doğu Çalışmaları alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Princeton’da her ne kadar Osmanlı tarihi merkezli çalışmalar yapmış olsa da, İslam felsefesi, hukuku ve tarihi konularında da dersler aldı.

Osmanlı tarihinin duraklama ve gerileme dönemlerine yeni bir yaklaşım getirmeye çalıştığı The Second Ottoman Empire: Political and Social Transformation in the Early Modern World (İkinci Osmanlı İmparatorluğu: Erken Modern Dünyada Siyasi ve Toplumsal Dönüşüm) adlı kitabı Cambridge Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlandı.

Çeşitli akademik dergi ve derlemelerde otuzun üzerinde (çoğunluğu İngilizce) makalesi basıldı, makalelerinin bazıları Fransızca, İbranice, Lehçe gibi dillere de çevrildi. Bazı makaleleri yanında, ortak-editörü olduğu dört derleme çalışmasından ikisi Türkçeye çevrildi.

Kaynak: https://ahvalnews.com/tr/baris-akademisyenleri/baris-imzacisi-akademisye...