AYM Kararı Öncesi Bugün İki Akademisyen Hakim Karşısındaydı

Yazar / Referans: 
Hikmet Adal, Bianet
Tarih: 
29.05.2019

Anayasa Mahkemesi'nin bugün vereceği Barış Akademisyenleri kararı öncesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Sibel Bekiroğlu'nun ve Boğaziçi Üniversitesi'nden S. P.'nin duruşmaları görüldü.

Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam etti.

Bugün 27. ACM'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Sibel Bekiroğlu'nun ve 37. ACM'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. S. P.'nin yargılamalarına devam olundu.

Öğleden önce yapılan yargılamada Sibel Bekiroğlu'nun ikinci duruşması görüldü. Duruşmada Bekiroğlu ve avukatı Cemil Adıyaman hazır bulundu.

Bekiroğlu iddianameye karşı savunmasını İstanbul 27. ACM'ye sunulmak üzere Ankara 18. ACM'ye sunmuştu.

Savcı verdiği mütalaada Bekiroğlu'nun cezalandırılmasını istedi. Bekiroğlu'nun avukatı Adıyaman, esas hakkında mütalaaya karşılık süre talebinde bulundu.

Adıyaman aynı zamanda bugün görüşülecek olan dokuz Barış Akademisyeninin bireysel başvurusunu görüşecek olması nedeniyle savunma yapmayarak duruşmanın ertelenmesinin doğru bir karar olacağını söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme duruşmayı 11 Temmuz 2019 saat 9.10'a bıraktı.

Müdafii rahatsızlığı nedeniyle 26 Haziran'a bırakıldı

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. S. P.'nin üçüncü duruşmasında ise müdafi avukat Meriç Eyüboğlu rahatsızlığı dolayısıyla katılamadı. Rahatsızlığı dolayısıyla mahkemeye rapor sunan Eyüboğlu, bu nedenle savunma yapamadı ve duruşma 26 Haziran saat 9.45'e bırakıldı.

Duruşmalar öncesi basın açıklaması yapıldı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bugün mahkumiyet kararı onanan 10 akademisyenin başvurularını görüşecek.

Duruşma öncesi akademisyenler Çağlayan Adliyesi C Kapısı önünde bir eylem gerçekleştirdi. Füsun Üstel ve Tuna Altınel'in serbest bırakılmasını isteyen akademisyenler AYM'nin bugün vereceği karara dikkat çekti.

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu akademisyenlerin yargılandığı davalarda iddianameyi hazırlayan savcının şu anda rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlarından açığa alındığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bu iddianamenin yazılmamış, davaların açılmamış olması lazımdı. Mahkumiyet kararları verilmemeliydi, İstinaf Mahkemesi'nin ise bu cezaları onanamaması lazımdı. Ama hepsi oldu. Şimdi AYM bir karar verecek. Umuyoruz ki AYM bireysel başvuru merkezi olma noktasını kaybetmez ve ağır mahkumiyetler çıkan, ifade ve düşünce özgürlüğünün ağır ihlali olan bu dosyalar için ihlal tespiti yapar. Umuyoruz ki akademisyenlerin üç yıldır sürdürdükleri adliye mesaisi sona erer."

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

29 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 618 oldu. 136 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 6 akademisyen 2 yıl 6 ay; 5 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 193 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 

35 kişinin cezası ertelenmedi

193 kişi içerisinden 29 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 35 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi.

Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle:

Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor.

(HA)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/208942-aym-karari-oncesi-bugun...