Bir Akademisyene 1 yıl 3 Ay Ertelemeli Hapis Cezası

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
07.05.2019

14. ACM'de duruşması görülen Nüket Esen hakkında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini  imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Artuklu Üniversitesi'nden Arş. Gör.Ferhat Yılmaz'ın ikinci, 26. ACM'de Yaşar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgay Kurultay'ın ikinci ve 14. ACM'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nüket Esen'in dördüncü duruşmaları görüldü.

14. ACM'de duruşması görülen Nüket Esen'e "örgüt propagandası" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı.* 

27. ACM'de Ferhat Yılmaz'ın dosyasında ise yetkisizlik kararı verildi.

27. ACM

Mahkeme başkanı: Tamer Keskin - Üyeler: Ebru Altun Ergül, Simge İncedal - Savcı: Adnan Ok.

Savunmaya geçilmeden önce yetki hususunda görüşü sorulan duruşma savcısı mahkemenin yetkisizliğine karar verilmesini istedi.

Ferhat Yılmaz ve avukatı Sevgi Epçeli Arslan ise yargılamanın İstanbul'da devam etmesi talebinde bulundu.

Heyet mahkemenin yetkisizliğine karar vererek dosyanın "görevli ve yetkili" Mardin Nöbetçi ACM'ye gönderilmesine hükmetti.

26. ACM

Mahkeme başkanı: Kemal Selçuk Yalçın - Üyeler: Eda Gerdan, Recep Kurt - Savcı: Hakan Özer.

İtiraz dilekçesi üst mahkemeye gönderilmemiş

Duruşmanın başında söz alan avukat Arif Ali Cangı mahkemenin yetkisizlik hususundaki ret kararına itiraz ettiklerini ancak itiraz dilekçesinin bir üst mahkemeye gönderilmediğini belirterek "Önce yetki sorununu çözmemiz lazım" dedi.

Mahkeme başkanı Yalçın ise "Mahkememiz böyle uygun görmüş" diye konuştu. Cangı'nın itirazları üzerine mahkeme başkanı "Duruşmanın huzurunun bozuluyor. Sizi dışarı almak zorunda kalırım" diyerek sanık Turgay Kurultay'dan savunmasını sordu.

Kurultay savunmasını sözlü ve yazılı olarak mahkemeye sundu.

Ardından tekrar söz alan avukat Cangı müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti. Duruşma savcısı ise esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyanın tarafına tevdiini istedi.

Mahkeme, dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek avukatın vareste talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 19 Eylül'de.

14. ACM

Mahkeme başkanı: Murat Özer - Üyeler: Ünal Altınöz, Abdullah Şükrü Arslan - Savcı: Murat Yıldırım.

1 yıl 3 ay

Duruşmada hazır bulunan Nüket Esen önceki savunmalarını tekrar ederek beraat talebinde bulundu. Avukatlarının da esasa ilişkin savunmalarını sunmaları ardından kararını açıklayan mahkeme TMK 7/2 maddesinde düzenlenen "örgüt propagandası yapmak" suçlamasını sabit görerek sanığın 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Terörle Mücadele Kanunu 7/2

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Kararda "sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, suçtan hasıl olan kamusal veya bireysel bir zararın bulunmaması, kişiliği, duruşmadaki tutum ve davranışları nedeniyle bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğundan" hükmün açıklanması geri bırakıldı. 

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

7 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 610 oldu. 135 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 6 akademisyen 2 yıl 6 ay; 4 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 191 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 

34 kişinin cezası ertelenmedi

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel'in hapis cezası kararı onandı.

Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle:

Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor.

(TP)

* Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) madde 231'e göre, Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verildiği takdirde, kişi beş yıl içinde kasten yeni bir suç işlemezse hüküm ortadan kaldırılıyor.

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/208222-bir-akademisyene-1-yil-...