İki Akademisyene 15'er Ay Ertelemeli Hapis Cezası

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
13.03.2019

İki ayrı mahkemede iki akademisyene aynı gerekçelerle 15'er ay hapis cezası verildi. Kararlarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini  imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

26. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), bugün ilk kez bir akademisyenin duruşmasında karar açıkladı. Heyetin kararı diğer mahkemelerde daha önce verilen kararlar gibi oldu. Akademisyene Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinde düzenlenen "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

32. ACM'de de bir akademisyenin ilk duruşmasında karar açıklandı. Mahkeme akademisyene 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Her iki kararda da hükmün açıklanması geri bırakıldı.*

Duruşması görülenler

İki ayrı mahkemede 10 akademisyenin duruşmaları görüldü:

26. ACM: MSGSÜ'den Doç. Dr. Derya Fırat Şannan ve Yrd. Doç. Dr. Emre Zeytinoğlu ile Bilgi Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Tuğçe Erçetin, Yrd. Doç. Dr. M.P. ve Öğr. Gör. Zeynep Altok'un üçüncü duruşmaları.

32. ACM: Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi'nden Doç. Dr. D.H.'nin ikinci; Işık Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Emrah Dönmez'in altıncı; E.B.E. ile Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Koçak'ın birinci ve İstanbul Üniversitesi'nden Ayten Alkan'ın altıncı duruşmaları.

26. ACM

Mahkeme başkanı: Kemal Selçuk Yalçın - Üyeler: Eda Gerdan, Recep Kurt - Savcı: Hakan Özer.

1. duruşma

Derya Fırat Şannan’ın katılmadığı duruşmada avukatı hazır bulundu.

Esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanığın TMK 7/2’ye göre cezalandırılmasını istedi.

Sanık ve müdafiine esasa karşı savunmalarını hazırlamaları için süre veren heyet, duruşmayı 2 Temmuz’a bıraktı.

2. duruşma

Emre Zeytinoğlu savunmasını sözlü ve yazılı olarak mahkemeye sundu.

Ardından avukatı Hafize Sabancı, “Barış isteyen bir metinden terör örgütünün şiddet içeren eylemlerini övmek gibi bir sonuç çıkarılamaz” diye konuştu. Müvekkilinin beraatini istedi.

Duruşma savcısı, esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyanın tarafına gönderilmesini istedi.

Mahkeme, dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 2 Temmuz’a bıraktı.

3. ve 4. duruşmalar

Tuğçe Erçetin ve Zeynep Altok ile avukatları Sevgi Kalan duruşmada hazır bulundu.

Duruşma savcısı iki dosya için de esas hakkında mütalaasını açıklayarak sanıkların TMK 7/2’ye göre cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya katılmadığını belirten avukat Kalan, yazılı olarak sunduğu kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin değerlendirilmesini istedi.

Mahkeme, “mevcut delil durumunu dikkate alarak” kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

Esasa karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ve müdafiilerine süre vererek duruşmayı 2 Temmuz’a erteledi.

5. duruşma

M.P.’nin katılmadığı duruşmada duruşma savcısı ceza istediği esas hakkındaki mütalaasını yineledi.

Esasa karşı savunmasını yapan avukatı müvekkilinin ifade özgürlüğü hakkını kullandığını savunarak beraatine karar verilmesini istedi.

1 yıl 3 ay

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, "atılı terör örgütü propagandası yapmak suçunu sabit görerek" 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti.

Terörle Mücadele Kanunu 7/2

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

32. ACM

Mahkeme başkanı: Ömer Günaydın - Üyeler: Onur Sert, Ahmet Selçuk Özkan - Savcı: İkram Coşkun. 

1. duruşma

Duruşmada hazır bulunan E.B.E. savunmasını yaptı.

Avukatlarının savunmalarının ardından esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanığın TMK 7/2 maddesine göre cezalandırılmasını istedi.

Süre talebinde bulunmayan avukatlar esasa karşı da savunmalarını sunarak isnat edilen suçun yasak unsurlarının oluşmadığını belirttiler ve müvekkillerinin beraatini istediler.

E.B.E. son söz olarak “Suç işlediğimi düşünmüyorum” dedi.

1 yıl 3 ay

Heyet, "sanığın TMK 7/2'den suçunun sabit görülerek aynı maddenin 1. cümlesi gereğince suçun işleniş biçimi, fiilin özellikleri, kastın ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak asgari hadden ceza tayin olunarak takdiren 1 yıl hapisle cezalandırılmasına, suçu basın ve yayın yoluyla işlediği sabit olduğundan aynı maddenin 2. cümlesi gereğince cezanın ikide bir oranında arttırılmasına, yargılama sırasındaki davranışları ve sabıkasız oluşu nedeniyle altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına" karar verdi. 

Kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

2. duruşma

Dilek Hattatoğlu sağlık mazereti nedeniyle duruşmaya katılamadı.

Avukatı Meriç Eyüboğlu savunmasının alınması için bir sonraki celsede müvekkilini hazır edeceğini söyledi.

Mahkeme sanığın mazeretini kabul ederek duruşmayı 12 Haziran’a bıraktı.

3. duruşma

Hakan Koçak şu aşamada derhal beraat talebi olduğunu belirterek ayrıntılı savunmasını hazırlaması için süre istedi.

Ardından avukatı Meriç Eyüboğlu derhal beraat kararı verilmesi yönünde savunmalarını sundu.

Talebi reddeden mahkeme, savunmasını hazırlaması için süre vererek duruşmayı 12 Haziran'a bıraktı.

4. duruşma

Ayten Alkan yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanığın TMK 7/2 maddesine göre cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme süre vererek duruşmayı 12 Haziran'a erteledi.

5. duruşma

Emrah Dönmez'in hazır bulunduğu duruşmada avukat Meriç Eyüboğlu heyetin reddini istedi. Mahkeme talebi "yargılamayı uzatmak amacıyla" yapıldığı gerekçesiyle reddetti.

Eyüboğlu'nun bir üst mahkemeye itirazda bulunacağını beyan etmesi üzerine itiraz sürecinin beklenmesi için duruşma 11 Nisan'a bırakıldı. 

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

13 Mart 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 521 oldu. 108 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 14 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 7 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 15 akademisyen 2 yıl 3 ay; 2 akademisyen 2 yıl 6 ay; 2 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 149 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 

HAGB 

Akademisyenlerden 12 kişi verilen mahkumiyet kararlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmedi: 3 kişinin mahkumiyet kararı mahkemenin kanaatiyle ertelendi.

2 yılın üstünde kalan mahkumiyet kararlarıyla birlikte bugüne kadar 29 akademisyen dosyası İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf Mahkemesi 29 kişiden 1’inin mahkumiyet kararını onadı.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor.

(TP)

* Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) madde 231'e göre, Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verildiği takdirde, kişi beş yıl içinde kasten yeni bir suç işlemezse hüküm ortadan kaldırılıyor.

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/206383-2-akademisyene-15-er-ay...