Almanya’daki Akademisyenlerden Barış Akademisyenleri Çağrısı

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
17.01.2019

Almanya Demokrat Akademisyenler Derneği, Almanya Dışişleri Bakanı Maas’a hitaben yazdığı açık mektubunda, Barış Akademisyenlere yönelik yargılamaların durdurulması için çaba gösterilmesi çağrısı yaptı.

Almanya Demokrat Akademisyenler Derneği (BDWI), Türkiye’deki akademisyen yargılamalarına dair kaygılarını ve eleştirilerini bildiren bir açık mektup kaleme aldı. Mektup, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a hitaben yazıldı.

BDWI Direktörü Torsten Bultmann Steffen Käthner imzalı mektupta, “Türkiye hükümetine eleştirel olan vatandaşlara yönelik devam eden baskıları kızgınlık ve endişe ile takip ettiklerini” ifade ettiler.

5 Aralık 2017'de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başlayan akademisyen yargılamalarının ilk bir yılında 40 akademisyene hapis cezası verildi. Cezalardan 38’i ertelendi.

“Protesto, akademisyenin sosyal sorumluluğu”

Özellikle akademisyenlere yönelik ceza yargılamalarıyla ilgili endişelerini belirten Almanya Demokrat Akademisyenler Derneği, Aralık 2018’de hepsi Prof. Dr. olan Şebnem Korur Fincancı, Gençay Gürsoy, Nesrin Çakmak Sungur, Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Füsun Üstel ve Büşra Ersanlı ile Doç. Dr. Lütfiye Bozağ’ın 15 ila 30 hafta arasında hapisle cezalandırılmış olduğunu hatırlattı.

Sekiz meslektaşlarının Kürt meselesine dair barışçıl çözüm önerilerini nedeniyle cezalandırıldığının belirtildiği mektupta, Barış Akedemisyenleri’nin askeri uygulamaları protesto ettiği, bunun da akademisyen olarak sosyal sorumlulukları olduğu ifade edildi.

“Barışçıl çözümü destekliyoruz”

Akademisyenlerin baskılara rağmen eleştirel duruşlarından taviz verilmediği de ifade edilerek, mahkemelerin bu durumu cezaların artırımı için kullandığı belirtildi.

Almanya Demokrat Akademisyenler Derneği, Barış Akademisyenlerinin barışçıl çözüm yönündeki görüşlerini desteklediklerini söyledi ve Türkiye hükümetine de insan haklarına saygı duyması çağrısı yaptı.

Bakan Maas’a da, Almanya’nın, Türkiye hükümetinin temel hakları ihlal etmesine karşı çıkmasının ve akademisyenlere yönelik cezalandırmaların durdurulması için çalışmasının önemli olduğu ifade edildi.

Mektup, Türkiye’nin Almanya Büyükelçiliğine de gönderildi. (AS)

* Mektubun Almanca orijinaline buradan ulaşabilirsiniz:

https://bianet.org/system/uploads/1/files/attachments/000/002/431/origin...

Kaynak: https://bianet.org/bianet/insan-haklari/204558-almanya-daki-akademisyenl...