KHK ile atılan akademisyen Dölek konuştu: İhraç edilmemiz teferruat

Yazar / Referans: 
​UĞUR ŞAHİN, birgun.net
Tarih: 
01.11.2016

Son KHK ile birlikte aralarında solcu akademisyenlerin de bulunduğu bin 267 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenlerden Levent Dölek, “Ülkenin sürüklendiği karanlık ortamda bizim ihraç edilmemiz teferruattır” dedi

29 Ekim’de yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 77 üniversiteden toplam bin 262 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. İhraç edilenler arasında İhraç edilenler arasında solcu kimliği ile bilinen Halkların Demokratik Partisi eski Milletvekili Sezai Temelli, darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınıp bir süre sonra serbest bırakılan Eğitim Sen üyesi akademisyen Taylan Eren Yenilmez, Barkın Asal ile Barış İçin Akademisyenler Girişimi’nden Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım, Erhan Keleşoğlu, Cemil Ozansü, Deniz M. Kablamacı ve Levent Dölek gibi isimler yer alıyor.

2 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan 672 sayılı KHK ile de 2 bin 346 akademisyen ihraç edilmişti.

Mücadelemiz ülkenin geleceği için
BirGün’e konuşan İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Levent Dölek, KHK ile ihraç edilmelerine karşı haklarını arayacaklarını belirterek, “Yaşananları kurulmak istenen istibdat rejiminin inşasının bir ayağı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

İhraç kararını, ‘657’de yer alan iş güvencesini tamamen kaldırma projesinin bir ayağı’ olarak değerlendiren Dölek, şöyle konuştu:

“Bu emekçilere yönelik çok ciddi bir saldırı dalgasının parçasıdır. Başkanlık sistemi ile ilgili olarak, fiili durumu hukuki hale getirmek istiyorlar, böyle bir argümanları var. Bu aslında emekçilere yönelik genel bir saldırıdır, bir memleket meselesidir. Fakat kapsamlı düşünüldüğünde ülkenin hem içeride, hem de dışarıda sürüklendiği karanlık ortamda, bizlerin ihraç edilmesi ve bize yapılan bu mezalimi bir teferruat olarak görüyoruz. Bizim mücadelemiz sadece kendi haklarımız için değil, ülkenin geleceği içindir.”

Akademinin içi boşaltıldı
“Biz eylemli duruşumuzla tavrımızı ortaya koyacağız” diyerek, uzun süredir sistemli bir şekilde akademinin içinin boşaltılmak istendiğinin altını çizen Dölek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Herkesin eylemli bir duruşla mücadeleyi yükseltmesi gerekiyor. Son dönemde üniversitelerin içi iyice boşaltıldı.

Üniversitelerde sürdürülen mücadele bastırılırsa, en iyi ihtimalle üniversiteler meslek okuluna dönüşür. Şu anda da olanlar için, üniversitelerin meslek lisesi derecesine indirilip, sermayenin egemenliğine sunulması politikasının izlendiği yönünde bir değerlendirme yapılabilir.”